Chia mag rendeléseChia mag

A chia mag Omega-3 tartalma

(0/0)

A chia mag omega-3 zsírsavakban igen gazdag, fogyasztása tulajdonképpen egész évben ajánlott, de az őszi-téli időszakban kiemelten fontos.

Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, szervezetünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlenek, előállítani azonban nem tudjuk. Ez azt jelenti, hogy kizárólag külső forrásokból tudjuk bevinni. Omega-3 zsírsavakat tartalmaznak az olajos halak, például a hering, a tonhal, a makréla és a szardínia, létezik azonban több növényi forrásai is. Ilyen a chia mag, a lenmag olaj, a ligetszépe olaj és a kendermag olaj.

A chia magot könnyen étrendünk részévé tehetjük, akár minden nap fogyaszthatjuk. 1-2 kiskanálnyi chia magot áztassunk vízbe, hagyjuk állni fél órán át (vagy egész éjszakára) és reggel fogyasszuk el! A chia mag íze magában nem túl intenzív, így bármivel fűszerezzük, átveszi annak ízét. Használhatunk fahéjat, mézet, virágport, reszelhetünk bele almát, de akár sósan is fogyaszthatjuk. Vághatunk bele friss zöldségeket, megszórhatjuk egy csipet sóval.

Az omega-3 zsírsavak szerepe

Omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek az agy megfelelő működéséhez, a szem fejlődéséhez, valamint koleszterinszintünk karbantartásához. Várandósság alatt különösen fontos ügyelni az omega-3 zsírsavak pótlására, ugyanis a magzat idegrendszerének és szemének fejlődéséhez szükséges. Intenzív sportolás esetén ugyancsak érdemes omega-3 zsírsavakat bevinni, mert javítja az izommunkát, valamint növeli a szövetek oxigénellátását, ezáltal hozzájárul az állóképesség fejlesztéséhez.

Amennyiben koleszterinszintünk magas, szintén ajánlott omega-3 zsírsavakat bevinni, mivel a megfelelő életmód mellett képesek normalizálni a koleszterinszintet és megőrizni ereink egészségét. Ha kifejezetten a koleszterinszint csökkentése a cél, akkor kúraszerűen mindenképp, de akár folyamatosan is alkalmazhatunk omega-3 zsírsavtartalmú étrend-kiegészítőket. Ha chia maggal pótolnánk omega-3 zsírsavakat, minden nap 2 kiskanálnyi chia magot fogyasszunk reggel, alkalmazása során pedig ügyeljünk a bőséges folyadékbevitelre, minden nap igyunk 2-2,5 liter tiszta vizet!

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).