Chia mag rendelése

Béltisztítás Chia-maggal

A chia magot nagyszerűen lehet alkalmazni béltisztításra. A chia mag vízzel érintkezve egy kocsonyás anyagot bocsájt ki magából, ami szorosan a magokhoz tapad. Amikor chia magot áztatunk vízbe, nagyjából fél óra elteltével azt látjuk, hogy elzselésedik. Éppen ez a tulajdonság teszi alkalmassá a chia magot arra, hogy béltisztításra használjuk.

Kétféle módon használhatjuk erre a célra. Végezhetünk enyhe és egy kicsivel erőteljesebb tisztítást. Ha az enyhe tisztítást választjuk, akkor éjszakára áztassunk vízbe 1-2 kiskanálnyi chia magot, majd reggel éhgyomorra fogyasszuk el és igyunk rá egy nagy pohár vizet! Érdemes minimum egy hónapig alkalmazni, de akár folyamatosan is lehet. Ha egy kis változatosságra vágyunk, fűszerezhetjük kevés fahéjjal, gyömbérrel vagy kurkumával. Lehetőleg cukrot és édesítőszereket ne használjunk ízesítésre, ha mindenképpen édesre vágyunk, akkor egy mokkáskanálnyi mézet keverhetünk a chia magba, de csak közvetlenül fogyasztás előtt.

Amennyiben erőteljesebb tisztítást végeznénk, úgy 1-2 kiskanál chia magot öntsünk le pár korty vízzel és azonnal igyuk meg, szintén éhgyomorra. Ha nem várjuk meg, hogy a chia mag megszívja magát, akkor ez a folyamat a gyomorban és a bélben fog végbemenni. Így képes magához vonzani és megkötni a gyomor és a belek falán letapadt felesleges anyagokat, és kivezetni őket a szervezetből.

Ezt a típusú tisztítást is végezzük legalább 4, maximum 6 hétig. A hatodik hét után álljunk át a fent említett enyhébb tisztításra, legalább két hétig kövessük! Ezután elhagyhatjuk a chia magot, de akár folyamatosan is használhatjuk az áztatásos módszerrel.

A kúra alatt ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre!

A béltisztítás alatt kerülendő a finomliszt, a cukor, a tej és tejtermékek, valamint a vörös húsok és a savas kémhatású ételek, italok fogyasztása. Állati eredetű tej helyett fogyasszunk növényi tejeket, édesítésre használjunk minimális mennyiségű mézet, kávé helyett pedig igyunk zöld teát vagy gabonakávét. A kúra után fokozatosan vezessük vissza étrendünkbe az elhagyott alapanyagokat, de törekedjünk arra, hogy minél kevesebbet együnk belőlük!

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!